10 TIPOV AKO POUŽÍVAŤ ON-LINE ATLAS LIEČIVÝCH RASTLÍN

1. December 2014

10 TIPOV AKO POUŽÍVAŤ ON-LINE ATLAS LIEČIVÝCH RASTLÍN

1. Otvára sa Vám pred očami na Slovensku informačne najcennejší a najpodrobnejší Atlas liečivých rastlín. V krátkosti Vás zasvätíme do jeho tajov, ako ho používať a čo všetko sa z neho môžete dozvedieť. 

Atlas je rozdelený do troch veľkých celkov: Atlas, Liečivé rastliny, Breviár zdravia.

2. Pri zvolení prvej záložky na baneri vľavo - Atlas- si môžete prejsť štyri hlavné časti a to:


    I - Liečivé rastliny v živote človeka
    II- Zber a spracovanie liečivých rastlín
    III- Nebezpečné rastliny
    IV- Použitie liečivých rastlín

3. V časti - Liečivé rastliny v živote človeka sa dozviete veľa zaujímavostí z histórie liečivých rastlín, ďalej o použití rastlín v článku od bylinky k droge, a tiež získate odborné informácie o obsahových látkach liečivých rastlín a drog.

4. Ak Vás zaujíma zber a spracovanie liečivých rastlín, tak nech sa páči kliknúť na druhú záložku v baneri vľavo. Dozviete sa aké obdobie zberu liečivých rastlín je najvhodnejšie,  ďalej ako zbierať liečivé rastliny a lesné plody, dočítate sa o sušení, skladovaní liečivých rastlín a dostanete aj malé odborné varovanie, čomu sa vyhnúť pri zbere liečivých rastlín.

5. Tak ako sú súčasťou našej prírody aj nebezpečné rastliny, tak sú tiež súčasťou ponúkaného Altasu. Zaradené sú podľa ročného obdobia, v ktorom rastú - jarné, letné, jesenné. Je dôležité ich dobre poznať a vyvarovať sa ich používaniu alebo náhodnej zámene.

6. Mnohí z nás síce liečivé rastliny poznajú, no nevedia ako ich používať v svojom bežnom živote, prípadne pomôcť si pri rôznych ochoreniach. Toto Vám osvetlí štvrtá časť Použitie liečivých rastlín. Dočítate sa tu o čajovinových zmesiach, o účinnosti čajovín, o vhodnom zostavovaní čajovín, o oblastiach uplatnenia čajovín.

Ak chcete užívať nejakú liečivú rastlinu, mali by ste sa presvedčiť o jej totožnosti a pravosti, a  možnostiach jej liečebného uplatnenia. A preto nezanedbateľnú súčasť tejto témy tvorí aj bezpečné úžívanie liečivých rastlín.

7. Liečivé rastliny sú druhou veľkou témou. Nájdete tu rozdelenie rastlín na Hlavné, Ľudové, Cudzokrajné a Živočíšne a iné . Ďalšie delenie je abecedne, podľa farby kvetov, čeľade, trvácnosti (jednoročné, dvojročné, trváce),  botanického zaradenia (bylina, ker, poloker, strom) a pokochať sa môžete aj so špeciálnou edíciou (nájdete tu nasledovné edície: jedovaté, kloktadlá, koreniny, kozmetiká, kúpele, medonosné, obilniny, obklady, omývanie, ovocie, repelenty a insekt, stromy, strukoviny, veterinárna medicína, zákonom chránené, zelenina, náradia zberu liečivých rastlín).

8. Treťou veľkou témou je Breviár zdravia. Tu Vám pomôžeme zorientovať sa v terapeutikách (zoradené sú abecedne: acidá, balneologiká, dermatiká, kradiaká, nervína, toniká a pod.), indikáciách (tiež sa tu orientujete abecedne - napr.: afty, bolesti hlavy, nádcha, únava...) a obsahových účinných látkach (napr. čo je to alantoín, betaín, celulóza, kumarín, silice, triesloviny...)

9. Máte stovky možností vyhľadávania a využívania tohto on-line informačného pokladu. 
Napríklad si môžete nájsť pomocou vyhľadávača len všetky fialovo kvitnúce rastlinky. Alebo všetky z čeľade Asteraceae, alebo všetky liečivé rastliny vhodné pri bolestiach hlavy, alebo tie, ktoré obsahujú enzýmy či vitamíny. 

10. Nakoniec rada na záver. Ako kúpiť online Atlas liečivých rastlín a aké kombinácie si môžete zvoliť. Je to len na Vás, či sa Vám zapáčil online Atlas liečivých rastlín, alebo ho chcete radšej doma mať aj v tlačenej podobe. Niektorým z Vás by sa možno zišla aj príručka na odbornú prácu s deťmi. S ľahkosťou lesnej víly si stačí kliknúť na http://www.drkresanek.sk/eshop  ...a vyberajte kombináciu podľa Vašich želaní. Prajeme Vám krásne bylinkové zážitky.