Zázrak zvaný silice I. – Čo sú silice a aké majú uplatnenie.

14. Apríl 2015

Zázrak zvaný silice I. – Čo sú silice a aké majú uplatnenie.

Podobne ako čaj nie je iba obyčajná tekutina na uhasenie smädu, ale všestranným liekom, možno tento prívlastok právom dať aj siliciam. Vône sa oddávna ako to dokazuje prastará indická ájurvéda z roku 1000 pred n. l., používali pri meditáciách, na relaxáciu, na liečenie chorôb i bolestí, na inhalácie, masáže, kúpele, v kozmetike, ako súčasť voňaviek, aromatizačných prísad, pri významných obradoch, na uvítanie vzácnych hostí i na ovplyvnenie nálady človeka a indické náboženské sekty uctievajúce ženský princíp božstiev nimi dokonca komunikovali s vesmírnym svetom.

Ako sme spomínali v seriáli História terapeutických systémov - Ájurvéda, pre ájurvédsku filozofiu je charakteristická teória piatich základných elementov: zem – sem patrí aj človek, vzduch - „prana“ - čuchom môžeme hodnotiť pachy, vôňu vzduchu, ktorá vytvára konkrétnu atmosféru ovplyvňujúcu náladu človeka „manu“, na čo sa oddávna používajú voňavé silice a tyčinky, oheň, voda a éter.

Na zdravie sa pozerá ako na prejav rovnováhy medzi človekom a jeho okolím. Pritom sa berie v holistickom zmysle do úvahy klíma, pracovná aktivita, výživové zvyky, telesná námaha, emócie, duševné stavy a dokonca aj sexualita každého človeka. Podľa typu človeka možno odporučiť vône jemné, korenisté, sladké, kyslé, ochladzujúce i otepľujúce.

Obrázok: Borovica lesná

Niektoré sú určené iba do „aromalampy“ (napr. eukalyptová, borovicová, cedrového dreva), korenisté a ovocné sú najmä na inhalácie a na vytvorenie osobitnej atmosféry (vanilka, škorica, kardamóm, klinček a i.)

Tak ako každý človek svojím spôsobom reaguje na zmeny okolia, tak reaguje aj správaním na čuchové vnemy – napr. šafran, henna, myrha pôsobia hrejivo, jazmín ochladzujúco, santal upokojujúco, zvyšuje koncentráciu a ochladzuje s hojivými účinkami, intímne vône (napr. lotos) menia správanie – človek sa stáva miernejším a láskavejším, vôňa santalu upokojuje aj myšlienky.

Magnólia, ruža a fialka majú neutrálne vône, vhodné na vytváranie atmosféry priateľstva a lásky a pod. Voňavé tyčinky sa dodnes pália v Indii na vyvolanie vhodnej atmosféry, pri meditáciách (silne dezinfekčné), aromatické obmedzujú negatívne energie, iné sú vhodné pri cvičení jógy, iné pri posedení pri čaji alebo na vytvorenie intímnej a radostnej nálady.

Doc. Dr. PhMr. Jaroslav Kresánek CSc., Prof. MUDr. Jaroslav Kresánek, PhD., 

Súvisiace liečivé rastliny