Zázrak zvaný silice VII. - prehľad podľa prevládajúcej zložky

14. Máj 2015

Zázrak zvaný silice VII. - prehľad podľa prevládajúcej zložky

Pre lepšie pochopenie použitia rastlín s obsahom silíc a samých silíc treba aj pre laikov urobiť prehľad podľa prevládajúcej zložky alebo zložiek jednotlivých najčastejšie používaných silíc: 

1. Uhľovodíky – vyskytujú sa v podstate vo všetkých siliciach a patria k nim najmä: acyklické (myrcén, ocimén, v silici niektorých druhov rodu bazalka Ocimum); monocyklické monoterpény (limonén v citrónovej silici (Citri aetheroleum), alfa-terpinén v koriandrovej (Coriandri aetheroleum), betafelandrén vo feniklovej (Foeniculi) a eukalyptovej (Eucalypti aetheroleum)); bicyklické monoterpény (alfa-pinén v silici terpentínovej (Terebinthinae aetheroleum), seskviterpény – chamzulén v silici rumančekovej (Chamomillae aetheroleum)).

Obr.: Rumanček kamilkový

2. Alkoholy – vyskytujú sa v siliciach ako acyklické – geraniol, linalol, citronelo, ružová alebo geraniová silica (Rosae aetheroleum seu Geranii aetheroleum); monocyklické - mentol a mätovej silici (Menthae piperitae aetheroleum); bicyklické – borneol v rozmarínovej silici (Rosmarini aetheroleum).

3. Aldehydy – nachádzajú sa v siliciach ako acyklické monoterpén citral a geranial v silicicach už uvedených a aromatické – benzaldehyd, škoricový aldehyd a vanilín v siliciach už uvedených.

4. Ketóny – vyskytujú sa v siliciach ako monocyklické – irón v silici kosatcov – Iridis aetheroleum, monoterpén mentón v silici mäty piepornej – Menthae piperitae aetheroleum, karvón v silici rasce – Carvi aetheroleum a  bicyklické – gáfor -gáfru – Gamphora.

5. Fenoly: eugenol a tymol silice klinčeka a tymianu – Caryophylli seu Thymi aetheroleum; karvakrol v rascovej silici – Carvi aetheroleum.

6. Fenolové estery: anetol v anízovej a feniklovej silici – Anisi et Foeniculi aetheroleum a safrol v silici plodu hviezdového anízu – Anisi stellati fructus.

7. Estery: octany terpineolu, borneolu alebo garaniolu – citronelová silica – Citronellae aetheroleum – liekopisy zvyčajne žiadajú ich minimálny obsah (ČsL 4 mal minimálne 84,5% ich obsahu v silici) a salicylan metylový – zložka silice druhu gaultéria ležatá – Gaultheria procumbens.

8. Peroxidy a oxidy: askaridol, obsahuje aj 1,4-cineolu – silica mrlíka (Chenopodium anthelminthicum) a eukalyptol = 1,8 cineolu silici eukalyptových listov (Eucalypti aetheroleum).

Po tomto prehľade si môžeme silice podľa obsahových látok alebo liečivé rastliny s ich prevažným obsahom zadeliť do terapeutických skupín. Najväčšie množstvá silice sa spotrebujú v kozmetickom a potravinárskom priemysle, ale ich potreba v iných odvetviach tiež nie je malá, najmä vo farmácii.

Vo farmácii sa okrem silíc používajú aj liečivé rastliny s ich obsahom a izolované čisté zložky, ako napríklad list a vňať mäty piepornej – silica – mentol (Menthae piperitae folium seu herba – Menthae piperitae aetheroleum – Mentholum) alebo tymianová vňať – silica a tymol (Thymi herba – Thymi aetheroleum – Thymolum), pričom účinky časti liečivej rastliny, silice a izolovanej čistej látky bývajú spravidla odlišné.

Izolovanej zložke sa dáva prednosť, ak majú sprievodné látky silice alebo rastlinnej časti nežiaduce vedľajšie pôsobenie. Napríklad namiesto eukalyptovej silice – Eucalypti aetheroleum, ktorý obsahuje terpény dráždiace na kašeľ, sa na inhaláciu v potrebných príápadoch používa izolovaný eukalyptol – cineol. Na korekciu pachu alebo chuti sú vhodnejšie silice, rastlinnej časti sa dáva prednosť v terapii vtedy, ak obsahuje okrem silice ďalšie na terapii sa podieľajúce obsahové látky, ako napríklad silice a triesloviny vo vňati šalvie – Salviae herba či spazmolyticky účinné zložky v Matricariae (Chamomillae) flos – úbory rumančeka alebo oplodí pomaranča – Aurantii pericarpium sú prítomné aj horčiny a pod. Rastlinná časť sa používa aj vtedy, ak nie sú celkom známe vlastné účinné obsahové látky, ako je to notoricky známe pre bežne liečebne používaný kvet lipy – Tilae flos.

Doc. Dr. PhMr. Jaroslav Kresánek CSc., Prof. MUDr. Jaroslav Kresánek, PhD.,

Súvisiace liečivé rastliny