Cesnak kuchynský

Allium sativum L.

Liliaceae (ľaliovité)
Česky: Česnek kuchyňský, Anglicky: Garlic, Latinsky: Allium sativum, Francúzsky: Ail cultivé, Španielsky: Ajo común, Taliansky: Aglio, Poľsky: Czosnek pospolity, Maďarsky: Fog hagyma
OBSAHUJE
8 receptov
Súvisiace edície: koreniny, medonosné, zelenina
Zberaná časť I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Allii bulbus (cibula) Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona zber - koreň Ikona zber - koreň Ikona zber - koreň Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa
Legenda:Ikona koreň koreň

Botanický popis

Cesnak kuchynský je trváca bylina s cibuľou zloženou z 5 – 15 dužinatých šupín (strúčikov) v celosti s priemerom asi 3 – 10 cm, stlačene guľovitá; ochranná šupina spoločná, blanitá. Byľ oblá, vysoká 25 – 100 cm, do polovice zahalená pošvami listov. Listy 6 – 12 z jednej cibule, čiarkovité, ploché. Málokvetý paokolík s hojnými cibuľkami; zvonkovité kvety usporiadané do tvaru gule, zelenkastobiele či ružové, kvetné stopky 1 – 2 cm dlhé, semená hranaté.

Výskyt

Cesnak je pôvodný prevdepodobne v strednej Ázii. V našich zemepisných šírkach sa bežne pestuje v záhradách a na poliach ako zelenina a pochutina. Ojedinele na kompostoch a poliach splanieva. Cesnak kvitne v júli až septembri.

zámok Ponorte sa hlbšie do sveta liečivých rastlín Dr. Kresánka a získajte podrobné informácie k rastlinám
ako pestovanie, história a zaujímavosti, zber, sušenie, obsahové látky, fytoterapia, recepty, kozmetika,
homeopatia, nežiadúce účinky… a prístup k breviáru zdravia, fytoterapeutickým receptom, registrom
a ďalším špeciálnym edíciám. Pozrite si možnosti prístupu.
Možnosti prístupu