Rastlina, bez ktorej si nezahráte žolíka ani poker

26. September 2014

Rastlina, bez ktorej si nezahráte žolíka ani poker

O tom, že liečivé rastliny sú odpradávna zdrojom inšpirácie nieto pochýb. Existuje však jedna, ktorá to dotiahla skutočne ďaleko. Nezahráte si bez nej žolíka ani poker a nevyhnete sa jej ani v žiadnom kasíne. Jej pekné modrozelené troj-lístočky boli totiž pre francúzov predlohou na označenie jednej farby žolíkových kariet - takzvaných krížov.

Áno, reč je o Rute voňavej (Ruta graveolens). 

Táto učastníčka hazardných hier k nám priputovala z juhovýchodnej Európy, odkiaľ ju preniesli cez Alpy benediktíni. V súčasnosti sa ruta pestuje v záhradách a jej okrasné sorty nám dobre poslúžia ako živý plot. Môžeme si ju dokonca vypestovať aj v domácom kvetináči.

Ruta je prastarý medikament a jej sláva nepohasla ani v stredoveku, kedy bola asi najpopulárnejšia. Nemecky sa označuje ako Wein-raute - vínová ruta, lebo korenila pálením získané liehoviny. Nakladali sa do fliaš celé konáriky. 

Ruta voňavá osoží pri bolestivej menštruácií, odstraňuje bolesti hlavy, upokojuje, či podporuje trávenie.. Ruta však nie je vhodná pre každého. Jej užívaniu by sa mali vystríhať tehotné ženy a osoby užívajúce prípravky na ovplyvňovanie krvného tlaku. Alergické reakcie môže vyvolať aj u citlivejších osôb.

Okrem toho, že je ruta liečivou rastlinou, je aj výbornou koreninou.  Používajú sa mladé čerstvé alebo sušené listy, ktoré sa pomelú na prášok. Chutia jemne horko a čerstvé sú silno aromatické. Kávovou lyžičkou sušenej ruty okoreníme až 500 g potravín. Rutu si môžeme posypať aj na chlieb s maslom, odstráni pach cesnaku, okorení šaláty, polievky, syry, šťavy, bylinkové maslá, tvaroh, vajcia, ryby a spolu so šalviou pečené mäsá.

Dostali ste chuť rutu ochutnať a zaradiť ju natrvalo do svojho jedálnička? Alebo by ste si radi doma vyrobili stredoveký medikament?

Nič ľahšieho: Čerstvú rutu nám v 40 týždni do bedničky pribalia a predodvere prinesú posli dobrej stravy zo Sveta bedničiek.

Všetko ostatné o Rute voňavej sa dočítate v našom Atlase liečivých rastlín                                 

Súvisiace liečivé rastliny