História terapeutických systémov VIII. - Severoamerické tradície

30. Marec 2015

História terapeutických systémov VIII. - Severoamerické tradície

Niektorí osadníci Ameriky znalosti Indiánov veľmi oceňovali a začali ich spolu s rastlinami používať aj v európskej praxi, kde ich zväčša ortodoxná medicína ako celok skôr ignorovala a ostávala v zajatí v tej dobe všeobecne aplikovanej liečbe ortuťou a púšťaním žilou. Rozruch niekedy vyvolali iba drastické a hrozivé dávky ortuti pri celom rade ochorení a tragické následky, ako bolo úmrtie Karola II.  roku 1685 a G. Washingtona roku 1799.

Ako si prví osadníci a domorodí obyvatelia Ameriky navzájom odovzdali svoje fytoterapeutické znalosti - ich výsledkom bolo fyziolekárske hnutie – fyziomedikalizmus, založené Samuelom Thomsonom (nar. r. 1769). Základom jeho teórie bolo, že „všetky choroby spôsobuje prechladnutie“, čo v drsných zimách Nového Anglicka bolo skutočnosťou.

Ústrednou myšlienkou hnutia bolo posilniť „životnú silu“ tela udržaním rovnováhy medzi tkanivami a nervami a základom liečby bolo podávanie vhodných uvoľňujúcich alebo sťahujúcich, dráždivých alebo upokojujúcich rastlín. Napríklad preháňanie sa liečilo rumančekom, aby sa upokojila tráviaca sústava, potom sa podal repík ako sťahujúci prostriedok a ďumbier ako stimulujúci na zvýšenie hladiny životnej sily a vnútornej energie.

Rumanček kamilkový

Koncom tridsiatych rokov minulého storočia sa k učeniu hlásili asi tri milióny prívržencov. V tom čase však Dr. Wooster Beech založil Eklektickú školu, ktorá tiež využívala fytoterapiu domorodých obyvateľov, ale pri analýze choroby ju kombinovala so zaužívanejšími liečebnými postupmi. V časoch rozkvetu uznávalo eklekticizmus asi 20 000 kvalifikovaných lekárov. Tento systém sa stal súperom oficiálnej medicíny. Spor sa skončil roku 1907, keď bohatí mecenáši (A. Carnegie a J. D. Rockefeller) finančne podporili len konzervatívne lekárske fakulty.

Prof. MUDr. Jaroslav Kresánek, PhD., Doc. Dr. PhMr. Jaroslav Kresánek CSc.

Súvisiace liečivé rastliny