Chuť dobrého vína i príchuť pečenej husi - hľadajte za ňou kráľa jesene

28. September 2014

Chuť dobrého vína i príchuť pečenej husi - hľadajte za ňou kráľa jesene

Je jedným z kráľom jesene. Jeho plody sedia v ježatej stonkovej čiaške a milujú ich deti i dospelý. Vedecké pomenovanie je odvodené z gréčtiny - z pomenovania mesta v starovekej Tesálii, ktoré sa volalo Kastana a okolo ktorého rástlo veľa týchto stromov. Gaštan jedlý.

Chutné sorty gaštana jedlého k nám "pricestovali" asi v 5. stor. pred n. l. z Malej Ázie cez Grécko, južné Taliansko a Španielsko. 

Gaštanové sudy sú vraj znamením dobrého vína. Drevo gaštana je velmi husté, hustejšie ako velmi kvalitné drevo dubové, preto sa z neho začali vyrábať v južnej Európe prvé vínne sudy. V severnejších krajoch sa zasa udomácnilo drevo dubové.  

Traduje sa, že prvá väzba strechy na svätopeterskej bazilike v Ríme bota zhotovená z kavkazských gaštanovníkov.

Jedlé pečené gaštany boli v antike pokrmom vidieka, rozomiel'ali sa na múku a mestskí kuchári vymýšl'ali všelijaké recepty na gaštanové plnky a príkrmy. 

Gaštan jedlý sa ľudovo používal pri bronchitídach, čiernom kašli, reumatizme (odvar z listov), astme a iných ťažkostiach dýchacích ciest. Kôra gaštana sa používala aj proti hnačkám.

A čo vaše gurmánske chute? Aj tie uspokojí kráľ jesene - gaštan jedlý. Jeho plody sú obľúbené „maroni“ – pražené sú špecialitou jesene alebo plniek do hydiny (najmä husi). Vyskúšate gaštanmi plnenú hus? Obe dobrôtky vám môžu priniest www.svetbedniciek.sk

 

Súvisiace liečivé rastliny