Muškátový orech

Myristica fragrans Houtt.

Myristicaceae (Muškátovníkovité)
Latinsky: M. officinalis L. F.,
Súvisiace edície: stromy

Botanický popis

Je to vždyzelený strom s výškou aj 20 m, plody sú bobule, okolo semena majú oranžový, mnohonásobne strihaný obal – miešok, ktorý sa tiež liečebne používa.

Plody sú veľkosti marhule, v zrelosti sa rozpolia, odstráni sa žlté oplodie, semeno sa zbaví mieška, ktorý sa suší na slnku. Usušený miešok je známy ako Myristicae arillus, Macis, tzv. muškátový kvet.

Povrch majú vráskovaný, sieťovaný, hnedastý, poprášený. Ich pach je silný, korenistý, chuť ostrá, korenistá, neskôr trochu horká.

Muškátový orech sa používa hlavne ako korenina – na zemiaky, cestoviny, pečivo a i., dovolené aj pri ochorení pečene a žlčníka.

Výskyt

Materská rastlina má domovinu na Molukách.

Muškátovník sa pestuje v mnohých tropických oblastiach, predovšetkým na indonézskych ostrovoch najmä na Jáve, Cejlóne a Brazílii.

zámok Ponorte sa hlbšie do sveta liečivých rastlín Dr. Kresánka a získajte podrobné informácie k rastlinám
ako pestovanie, história a zaujímavosti, zber, sušenie, obsahové látky, fytoterapia, recepty, kozmetika,
homeopatia, nežiadúce účinky… a prístup k breviáru zdravia, fytoterapeutickým receptom, registrom
a ďalším špeciálnym edíciám. Pozrite si možnosti prístupu.
Možnosti prístupu