Zázrak zvaný silice VIII. - terapeutické skupiny silíc

20. Máj 2015

Zázrak zvaný silice VIII. - terapeutické skupiny silíc

Podľa použitia možno najvýznamnejšie silice alebo rastliny s ich obsahom zadeliť do hlavných terapeutických skupín:

Prostriedky dráždiace kožu: silice s vyšším obsahom pinénov, cineolu, karvakrolu, citronelalu alebo limonénu – používajú sa ako rubefacienciá – na koži vyvolávajú pocit tepla a sčervenanie prekrvením, ako napríklad terpentínová silica, gaultériová, rozmarínová, gáfor, tymol (Terebinthinae aetheroleum, Gaultheriae, Rosmarini, Camphora seu Thymolum). Tvoria zložky mastí, mazadiel – liniment a používajú sa pri reumatizme, neuralgických bolestiach a pod.

Obr.: Rozmarín lekársky

Antiflogistiká: protizápalové účinky majú niektoré terpény, ako napríklad v rumančekovej silici (Chamomillae seu matricarae aetheroleum – alfa – bisabol, beta – farnezén, chamazulény).

Expektoranciá – na inhaláciu sa napríklad používa kosodrevinová silica, eukalyptová (Pini pumilionis aetheroleum, Eucalypti), perorálne feniklová, fenikel (Foeniculi aetheroleum seu fructus), anízová, aníz (Anisi aetheroleum seu fructus), toluánsky balzam (Balsamum tolutanum), tymianová vňať (Thymi herba) a súčasne sa uplatňuje aj ich antiseptické pôsobenie.

Stomachiká: so slabým dráždením sliznice žalúdka sa zvyšuje sekrécia žalúdočných štiav, vôňa a chuť silice (časti liečivej rastliny) reflektoricky zvýši chuť do jedenia a napomáha trávenie; do skupiny patria napríklad aromatické liečivé rastliny s ostrou chuťou, používané ako koreniny.

Karminatíva: väčšina silíc spazmolyticky ovplyvňuje hladké svalstvo tráviacej sústavy a súčasne ide o dezinfekčné pôsobenie; do skupiny možno zaradiť rascu, fenikel, aníz, koriander, úbory rumančeka, vňať mäty piepornej, pamajoránu (Carvi fructus seu Foeniculi, Anisi, Coriandri, Matricariae flos, menthae piperitae, Origani herba).Okrem karminatívneho  majp aj cholagogický efekt, ako napríklad Menthae piperitae aetheroleum, tiež Curcumae radix seu rhizoma a i.

Diuretiká: (mierne) dráždenie epitelu obličiek spôsobuje zvýšenie vylučovanie moču, pričom väčšina siléc sa vylučuje obličkami. Vysoké dávky môžu vyvolať anúriu (zastavenie vylučovania moču). Silicové diuretiká sú napríklad: borievkový plod a silica (kontraindikovaný ako diuretikum pre prílišné dráždenie obličiek), petržlenový plod, koreň petržlenu a ligurčeka (Juniperi fructus seu aetheroleum, Petroselini fructus seu radix, Levistici radix).

Antiseptiká a dezinficienciá; antiparazitiká: antiseptické prípadne dezinfekčné účinky má peruvianum, celý rad silíc a liečivých rastlín s obsahom silíc, v ktorých je najmä tymol, eugenol, cineol, karvakrol. Močové dezinficiens je napríklad list buko – Bucco folium, anthelmintické pôsobenie má askaridol – Chenopodii aetheroleum, santonín – Cinae flos, na ektoparazitov pôsobí silica anízu – Anisi aetheroleum, eugenol peruánskeho balzamu – Balsamum peruvianum, insekticídne vlastnosti majú terpény niektorých druhov rodu rimbaby -  Pyrethrum, účinok insekticíd potencuje (zosilňuje) myristicín – ako repelent sa používa gáfor – Camphora, škoricová silica – cinnamomi aetheroleum, terpertín – Terebinthinae aetheroleium, citronelová silica – Citronellae aetheroleum, mätová – Menthae aetheroleum a i., ich nevýhodou je však silný pach, krátkodobá účinnosť a časté prejavy kožných alergií.

Emenagogá a abortíva (upravujúce nepravidelnú menštruáciu a vyvolávajúce potrat): apiol – petržlen a silica (Petroselini radix seu aetheroleum), silica ruty (Rutae aetheroleum), klinček (caryophylli flos), šafran (Crocus), kôra škorice (Cinnamomi cortex), rozmarínová vňať (Rosmarini herba), semeno muškátovníka (Myristicae semen) a i., pričom silice majú  malú terapeutickú šírku (účinná dávka je už toxická), pri zneužití, predávkovaní vyvolávajú zápaly panvových orgánov a tráviacej sústavy a iné vážne problémy.

Doc. Dr. PhMr. Jaroslav Kresánek CSc., Prof. MUDr. Jaroslav Kresánek, PhD.,