Radosť hôr (dobrá myseľ)

25. November 2014

Radosť hôr (dobrá myseľ)

Čo spája dobrého včelára, gurmánskeho kuchára a rozumného farmára? Medonosná rastlina, ktorá rastie u nás v suchomilných, horských lesoch a na medziach. Vhodná aj na pestovanie v interiéri. Pomenovanie nesie z gréckeho „oros ganos“ – radosť hôr. Jej sladkú a korenistú vôňu označila Afrodita za symbol radosti, zdobili ňou svadobné dvojice a sadili ju aj na hroby, aby duše zosnulých odpočívali v pokoji. Jej liečivé vlastnosti poznal už starý Egypt a používali ju aj na dezinfekciu a konzervovanie. Do Európy sa dostala v stredoveku, ženy ho nosili v taštičkách, dávali ju do vankúšov a pridávali do vonných kúpeľov. Listy sa používali do leštidiel na nábytok a na dlážky, gazdovia - farmári ho pri búrke dávali do vedra s mliekom, aby sa nezrazilo. Dnes však väčšinou používa ako korenina (oregano, najmä na pizzu). Pamajorán obyčajný.

Tento robustný brat „majoránky“ u nás v domácnostiach korení pečenú hydinu, niektoré polievky a omáčky, špagety a paradajkové omáčky. Pizza bez oregana nie je „pravá“ pizza. Pamajorán korení pečené zemiaky, grilované mäsá, kapustu, zmiešaný s bazalkou, trochou tymianu a rozmarínu doplní a v prípade potreby nahradí chorým soľ.

Nájdete ho ako zložku vyrábaných prsných, expektoračných, stomachických, diuretických a žlčopudných čajovín.. U nás je súčasťou utišujúcej čajoviny (upravuje trávenie, upokojuje, uľahčuje vykašliavanie, pôsobí potopudne, antidepresívne, zlepšuje náladu a prehlbuje spánok). Homeopatické prípravky sa aplikujú najmä pri poruchách v sexuálnej oblasti a pri hystérii. Ľudovo sa pamajorán využíva na „čistenie zahlienených pľúc“ – chronické katary, úporný kašeľ, čierny kašeľ, na upokojenie namiesto valeriány, celkové posilnenie organizmu, zlepšenie krvného obehu, úpravu stolice, najmä po hnačkách, proti kŕčom, na vyvolanie vynechanej menštruácie a na jej úpravu. Dáva sa tiež do kúpeľov – na posilnenie organizmu, aj slabých malých detí, pri reume a kožných ochoreniach. Na posilnenie organizmu a zlepšenie nálady by sa dávky nemali preháňať.

Súvisiace liečivé rastliny