Palina – prvá pomoc počas husacích a kačacích hodov

20. November 2012

Palina – prvá pomoc počas husacích a kačacích hodov

Palina Pravá – Pelyněk Pravý  (Artemisia absinthium)

Na počesť Artemisie, sestry a manželky perzsko-gréckeho kráľa Mausola, ktorá vládla po jeho smrti r. 353 n.l. postavili nádhernú hrobku, jeden zo siedmich divov sveta. Artemisia, ktorá sa vyznala v liečivých rastlinách dala meno rodu s vyše 200 druhmi zväčša aromatických rastlín, ktorými sa liečilo už v antike.

Palinou pravou liečil Dioscorides, odporúčal ju ako prostriedok proti črevným parazitom. Kolumbijskí Indiáni príbuznými druhmi liečili bronchititídu. V Číne ešte dnes si dávajú pri krvácaní do nosa zvinutý list paliny pravej. A tak palina a z nej pripravovaná tinktúra je dodnes oficiálna liečivá rastlina svetových liekopisov.

Palina pravá

Palinu neradno sadiť blízko fenikla, šalvie, anízu, rasce alebo iných liečivých rastlín, lebo s dažďom sa do pôdy dostáva z listov paliny rastový inhibítor, ktorý môže ovplyvniť okolité rastliny. Tento druh nie je vhodný na pestovanie v interiéri, ale je vhodný na sezónny živý plot, pri kurínoch ako ochrana proti všiam, pri kapuste proti mlynárikovi a pri ovocných stromoch. Listy odpudzujú hmyz.

Ako korenina si palina pravá konkuruje s palinou obyčajnou – niektorá kuchárka pri korenení tučného mäsa dáva prednosť jednej, iná druhej. Obé rastliny sú však (iba po tejto stránke) ako koreniny rovnocenné.

Prakticky sa podáva hlavne na zvýšenie tvorby žalúdočnej šťavy, pri gastritídach, nechutenstve, ľahkých kŕčoch žalúdočno-črevného traktu. Zápar sa robí z 1 čajovej lyžičky (čajová lyžička je asi 1,5g – dávky neprekračovať!) na šálku vriacej vody (150ml). Maceruje sa asi 10 min a pije sa viac ráz denne čerstvý čaj aspoň pol hodiny pred jedením, alebo ako cholagogum po jedle.

Silica z paliny  je pre obsah tujónu toxická, preto je oprávnený zákaz výroby destilátu z paliny – absintu vo väčšine krajín sveta. Tento vyvoláva poruchy intelektu. Stačí si spomenúť na svetoznámeho maliara Vincenta van Gogha a jeho pitie.

Palina pravá vo vyšších dávkach a pri dlhodobom užívaní ohrozuje organizmus, v gravidite môže vyvolať potrat.

Zdroj: Kresánek J., Kresánek J., Atlas liečivých rastlín a lesných plodov

Súvisiace liečivé rastliny