Liečivé rastliny v kuchyni

28. Október 2012

Liečivé rastliny v kuchyni

Hovorí sa, že dobrá kuchyňa udržuje zdravých pri zdraví a chorých lieči; nuž a táto predstava je na mieste. Každý správny lekár postupuje ruka v ruke s kuchárom, preto kuchyňa je tak trochu lekáreň, kde sa vlastne vyhotovujú lekárske predpisy, recepty.

Čerstvo nakrájaný rozmarín a tymián

Potrava človeka totiž tvorí dve základné skupiny: jedna mu dodáva potrebné látky pre budovanie tela a získavanie potrebnej energie pre život a prácu a druhá tvorí skupinu takých látok, ktoré síce telo bezpodmienečne nepotrebuje, možno sa bez nich aj zaobíde, pretože mu nedodávajú ani osobitnú energiu, ani výživu, sú predovšetkým doplnkom prvej skupiny.  Vylepšujú hlavne chuť, arómu, niekedy aj výzor – zvyšujú chuť do jedenia a napomáhajú tráveniu.

Prvú skupinu tvorí napr. mäso, zemiaky, mlieko, múka a druhú koreniny – pochutiny, zväčša rastlinného pôvodu. Možno ich označiť za osobitnú skupinu liečiv – liečivých rastlín, za prísady rastlinného pôvodu, ktoré upravujú chuť a arómu jedál a nápojov.

Foto: Stano Jendek

Je to však iba tak?
Je predsa zákonité, že tieto vlastnosti musia spočívať na osobitných obsahových látkach a týmito v zmysle nášho zaužívaného chemického členenia sú predovšetkým silice – éterické oleje, ale aj glykozidy, hlavne horčiny, potom farbivá, niektoré alkaloidy alebo novšie osobitne vyčlenená skupina označovaná ako ostro chutiace látky a minerálne soli. V čerstvom rastlinnom materiále sú to predovšetkým vitamíny, enzýmyfytoncídy.