Čertovsky dobrý ľubovník bodkovaný

13. Apríl 2015

Čertovsky dobrý ľubovník bodkovaný

Listy má poprepichované čertom a má čertovsky veľa liečivých schopností. Pýtate sa prečo? Vraj mal čert zlosť, že ohromne pomáha liečiť ľudí. Hral významnú úlohu v ľudových poverách.

Jeho rozdrvené kvety sa sfarbujú dočervena – symbol krvi, ihlicou poprepichovaný jazyk sv. Jána Krstiteľa Herodiadou. Má zázračnú liečiteľskú moc, ak sa zberá pred sv. Jánom. Reč je o ľubovníku bodkovanom. Je ďalšiu liečivou rastlinou, ktorá sa vnútorne uplatňuje pri depresívnych stavoch, stavoch  úzkosti, strachu, nervovom predráždení, aj v klimaktériu, pri nervovom vyčerpaní a poruchách spánku. Vhodné recepty proti jesenným melanchóliám nájdete na http://www.drkresanek.sk/atlas-bylinka/lubovnik-bodkovany

Z červenkastého olejového výťažku z ľubovníka sa vyrábajú kozmetické prípravky s hojivým a regeneračným účinkom. Pozor, ľubovník môže vo vyšších dávkach vyvolať hypericizmus – citlivosť na osvetlenie a poruchy kožnej pigmentácie ak ho natrieme bezprostredne ako výjdeme na slnko. Olejové prípravky, ktoré si môžete aj sami vyrobiť, využijete i pri poruchách trávenia.  Ako zaujímavosť môžeme spomenúť slabý euforický účinok ľubovníka bodkovaného. Ten je podmienený obsahom hypericínu.

Ľudové liečiteľstvo si ľubovník vysoko cení pri chorobách pečene, žlčníka, žalúdočných vredoch, poruchách močových ciest, pomočovaní detí, upokojuje, zbavuje depresií, strachu, pomáha pri srdcových chorobách, zlepšuje krvný obeh až do krvných vlásočníc, zlepšuje náladu. Ľubovníkový čaj je chutný a možno ho piť samostatne ako lahôdkový čaj, a chutný je aj v zmesiach preventívnych a chuťových čajovín napríklad od Agrokarpaty Plavnica.

 

 

Súvisiace liečivé rastliny