Zázrak zvaný silice V. - chemické zloženie

7. Máj 2015

Zázrak zvaný silice V. - chemické zloženie

Teraz si porozprávame o chemickom zložení silíc. Iba zriedka sú to látky jednoduché, ako napríklad spomínané silice cesnakové a horčicové (sulfidy a tioglykozidy), ide skôr o bohaté zmesi látok. Jednotlivé zložky sú v podstate dvojakého druhu (odborne povedané) zlúčeniny – deriváty fenylpropanu, zväčša sú to však deriváty terpénov, terpenoidy, niekedy aj ich zmes.

Štruktúra fenylpropanov sa skladá z aromatického fenylpropanového jadra (organická zlúčenina s obsahom 6-členného kruhu tvoreného atómami vodíka a tri dvojité väzby) s propanovým reťazcom (trojuhlíkatý s jednou dvojitou väzbou). Štruktúra teda chemicky obsahuje 9 atómov uhlíka, dvojitú väzbu v propanovom reťazci, elektrónový systém aromatického kruhu, a to ju robí farmakologicky (pôsobením, účinnosťou) vysoko aktívnou.

Preto všetky silice s obsahom fenylpropanov majú určité výstražné omedzenie – napríklad eugenol v silici klinčeka (Caryophylli aetheroleum) okrem toho, že je silné antiseptikum antimykotikum a miestne anestetikum, môže vo vyššej koncentrácii spôsobiť silné podráždenie až poleptanie. Škoricový aldehyd je tiež silné antiseptikum, stimuluje, ale za určitých okolností je alergénom. Anetol anízu – výborné sekretolytikum, môže pri dlhšom užívaní a vysokej koncentrácii pôsobiť ochrnujúco (paralyticky) na nervový systém. Podobné vlastnosti má aj metylchavikol bazalky – inak výborné spazmolytikum a mukolytikum.

Bazalka pravá

Myristicín semena muškátovníka sa označuje za možný halucinogén a pod. Teda pri siliciach s obsahom fenylpropanov musíme prísne dodržiavať koncentráciu, rešpektovať dĺžku užívania a často dochádza k ich neznášanlivosti – treba si  ju overiť testom nanesenia na predlaktie a nechať dlhšie pôsobiť.

Terpenoidy majú svoju molekulu zostavenú z uhlíka a vodíka – z izoprénov, tvorených piatimi atómami uhlíka. Najmenší  je monoterpén, zložený z 10 uhlíkových atómov, teda z dvoch izoprénových jednotiek. Terpenoidy sú hlavnou zložkou mnohých silíc; napríklad citral medovkovej, borneol, geraniol alebo linalol levanduľovej, nerol v bergamotovej, cineol v eukalyptovej, tymol tymiánu, pinény ihličnanov a pod. Molekuly s 15 uhlíkovými atómami sú seskviterpény a obsahujú tri izoprénové jednotky. Často sú zložkou silíc a ľahko sa získavajú pri destilácii silice; ide napríklad o chamazulén silice rumančeka. Diterpény – molekuly s 20 uhlíkovými atómami, sú v siliciach vzácnejšie a s vyšším počtom sa destiláciou nedajú zo silíc získať.

Doc. Dr. PhMr. Jaroslav Kresánek CSc., Prof. MUDr. Jaroslav Kresánek, PhD.,

Súvisiace liečivé rastliny