Liečivé rastliny pre ženy

29. Január 2013

Liečivé rastliny pre ženy

Život ženy usmerňovaný jej najsvätejším poslaním – materstvom, dá sa z hľadiska pohlavnej funkcie rozdeliť do niekoľkých období. Prvé tvorí detstvo – obdobie sexuálneho pokoja, po ňom nasleduje dospievanie – obdobie nástupu sexuálnej funkcie, ktoré pokračuje obdobím plnej pohlavnej zrelosti a plodnosti. V období klimaktéria sa plodnosť znižuje a v období generačného pokoja žena už neotehotnie.

Celý tento cyklus v podstate riadia vaječníky, ale usmerňuje ich zložitá hormonálna súčinnosť – dievča začne menštruovať, keď jej vaječník vyprodukuje dostatočné množstvo hormónov podporujúcich rast sliznice vystielajúcej vnútornú maternicovú dutinu (vek sa môže pohybovať podľa dospievania od 10. do 14. roku dievčaťa) a schopnosť vaječníkov tvoriť hormóny závisí od hypofýzy, malej žľazy uloženej v spodnej časti mozgu, ktorá prijíma pokyny nervového systému podliehajúceho vplyvu hormónov pochádzajúcich z vaječníkov.

Prostredníctvom hormónov si teda hypofýza, vaječníky a vnútromaternicová sliznica vymieňajú informácie. Ako vidno, hormonálna súčinnosť u žien je dosť zložitá. Jednu skupinu tvoria estrogény (alebo folikulárne hormóny – tak sa totiž nazývajú hormóny produkované v Graafových folikuloch vaječníkov). Estrogény sú významné pre normálny priebeh pohlavných cyklov, pre cyklus dozrievania vajíčok, obnovenie sliznice maternice a aj pre ženský vzhľad. Druhý dôležitý hormón je progesterón, ktorý pripravuje sliznicu na uhniezdenie vajíčka v prípade oplodnenia.

Reprodukčné obdobie žien – menarché, sa končí tzv. prechodom, klimaktériom. Na jeho začiatku nastáva nedostatočná tvorba progesterónu, ktorý má tlmiaci účinok na estrogény, a tento stav vyvoláva nadmerný rast sliznice maternice, nepravidelné krvácanie a dostavujú sa aj iné ťažkostipsychosomatické a organické – návaly tepla s nadmerným potením a závratmi. Nepríjemné sú aj poruchy spánku a pocity strachu a úzkosti, depresívne stavy, priberanie na hmotnosti, zvýšená popudlivosť, kolísanie krvného tlaku či bolesti hlavy a iné.

Celý tento komplikovaný kolobeh spojený s činnosťou hormónov sme vám nepredstavovali samoúčelne, viac si však povieme nabudúce.