Aj ovocie sú liečivé rastliny

1. December 2012

Aj ovocie sú liečivé rastliny

Pri návšteve rôznych predajní zistíme, že ponuka ovocia je dnes naozaj  pestrá – čo si z nej teda vybrať a prečo? Pomôže ovocie rovnako ako liečivé rastliny nášmu zdraviu? Aké liečivé látky obsahuje? Všeobecne možno konštatovať, že hlavný význam spočíva v obsahu vitamínov, minerálnych látok a rozličných špecificky účinných látok , viac-menej charakteristických pre každý druh.

Kalorickú hodnotu ovociu dodávajú cukry – obsahuje ich od 5 do 10% a hrozno 17 a niekedy aj viac. Dosť cukrov mávajú jablká a hrušky a v sezóne dostupné čerešne a slivky. Ovocie však obsahuje pomerne málo bielkovín a tukov. Najviac ich majú orechy a mandle – sú preto kaloricky najhodnotnejším ovocím. Ostatné druhy majú veľmi nízku kalorickú hodnotu, preto sú vhodné najmä pri redukčných diétach.

Liečivé ovocie by nemalo chýbať na našom stole

Z vitamínov majú najviac provitamínu A – karoténu marhule, oveľa menej broskyne, višne, čerešne, ostatné ovocie ešte menej; vitamínov komplexu B majú najviac orechy a mandle, vitamínu C čierne ríbezle, jarabiny, najmenej hrušky, hrozno, slivky ringloty. Obsah vitamínov však často závisí od kultivarov, spôsobu pestovania, klimatických a pôdnych podmienok, zrelosti plodov, uskladnenia a pod.

Ovocie je aj zdrojom minerálnych látok. Najviac vápnika obsahujú broskyne a bobuľoviny, fosforu čierne ríbezle, višne, jahody, maliny, železa slivky, čierne ríbezle, jahody a višne. Všeobecne ovocie obsahuje aj dôležité stopové prvky nevyhnutné pre ľudí.

Z hľadiska výživy je najhodnotnejšie drobné ovocie a kôstkoviny, najnižšiu hodnotu majú jadroviny (hrušky, jablká). A optimálna spotreba pre človeka? 100 – 120kg na rok pre jednu osobu. Množstvo, ktoré si záhradkár môže ľahko vypestovať sám.

A čo my ostatní ? O tom, ako si naoberať zdravie v obchode,  nabudúce.

Autor: Doc. Dr. PhMr. Jaroslav Kresánek, CSc.

Súvisiace liečivé rastliny