Chren – fytoterapia na tanieri

5. December 2012

Chren – fytoterapia na tanieri

Chren Vidiecky – Křen selský (Armoracia rusticana)

Chren je odpradávna známy ako ľudový všeliek. Na čo všetko sa používa?

Pôvodne sa chren pestoval ako liečivá rastlina, dnes sa radí skôr medzi pochutiny, koreniny. Od 16. Storočia sa používal na úpravu rýb, neskôr sa jedol k mäsu a údeninám. Pridáva sa do kapustového šalátu, k červenej repe, syrovým nátierkám, do majonéz i avokádových plniek.

Čerstvý koreň chrenu obsahuje vápnik, sodík, horčík, ale aj vitamín C. Určité látky sa používajú na diagnostické testy pre krvný cukor a pri niektorých poruchách organizmu. Má antibiotické vlastnosti. Chren je vhodný na konzerváciu potravín, lebo zároveň priaznivo ovplyvňuje činnosť črevného traktu. Najlepšie sa uplatňuje čerstvý.

 

Pred strúhaním treba čerstvo vykopaný chren dôkladne poumývať

Ľudové uplatnenie je veľmi široké: postrúhaný chren sa pridáva do pokrmov pri diétach na zlepšenie trávenia, odvodňuje a odhlieňuje. Zvyšuje odolnosť pri infekciách, vo forme obkladov sa chren používa na omrzliny, stuhnuté svalstvo, pri zápale kĺbov, pri ischiase i reumatizme. Vo forme sirupov pomáha chren pri bronchititídach a kašli. V neposlednom rade pôsobí chren aj ako prírodné afrodiziakum.

Ako terapeutická dávka sa odporúča 2-5 g čerstvo postrúhaného koreňa pred jedlom. Vyššie až vysoké dávky môžu podráždiť celý žalúdočný a črevný trakt i obličky.