Ako hľadal krtko pre myšku Chamomilu a našiel ju „doma“

15. Máj 2015

Ako hľadal krtko pre myšku Chamomilu a našiel ju „doma“

Rumanček kamilkový (chamomilla) pochádza z južnej a východnej Európy a Prednej Ázie,  ale nemusíme za ním cestovať do „ďalekého sveta“, máme ho na dosah, v blízkosti našich obydlí.

Rumanček kamilkový je jednou z najstarších liečivých rastlín. V antike mu veľmi konkuroval rebríčkovec spanilý, ktorý je na juhu hojnejší (tzv. rumanček rímsky) a krajšie vonia  a má trochu iné liečivé vlastnosti. Rodové meno chamomilla je z gréckeho chamai = nízky, pri zemi a melo = jablko (pre pach úborov), spolu teda voňavá rastlina nízkeho vzrastu.

Úbory rumančeka majú spazmolytický, karminatívny, antiflogistický a stomachický účinok, upravujú sa na zápar, tinktúru, extrakt. Vnútorne sa používa na črevné, žalúdočné ťažkosti, kŕče, zápaly, zvonku na omývanie, kúpanie, obklady, výplachy, kloktanie a pod. Homeopatia tiež využíva jeho všestranné vlastnosti - v prvom rade  účinnosť na nervový systém, senzibilné nervy – rozrušenie, strach, rozčúlenie, ale aj na kŕče, bolesti hlavy, uší, zubov, suchý a dráždivý kašeľ, menštruačné bolesti, hnačky, užitočný je aj na inhalácie pri chrípkach, nachladení, zápaloch priedušiek.

Poznáme ho aj v mastiach na kožné ochorenia, na katary nosových dutín a rany.  Kozmetický základný zápar si môžete urobiť aj doma – pozrite na stránku http://www.drkresanek.sk

Kozmetika používa výťažky a silicu rumančeka prakticky vo všetkých prípravkoch – do krémov, mydiel, pleťových vôd, masiek, kúpeľových prísad, do vlasovej kozmetiky, lebo majú upokojujúci a hojivý účinok na pokožku, čistiace a regeneračné vlastnosti známe oddávna. Zosvetľuje tmavé vlasy a zintenzívňuje farbu, pružnosť a lesk svetlých. Výnimočne citlivým ľuďom môže spôsobiť alergické vyrážky. Kúpeľ v zriedenom zápare čistí pokožku, predovšetkým v rekonvalescencii po vyrážkach a pod.

V ľudovom liečiteľstve je univerzálnym liekom, najviac cenený pre silné dezinfekčné a protizápalové pôsobenie, likviduje jedovaté látky v organizme, preto mierni všetky druhy zápalov, kŕčov a bolesti. Veľmi dobre pôsobí aj na detský organizmus a v malom množstve ho možno pridávať do všetkých čajovín. Ak máte pocit, že rumanček kamilkový by sa vám zišiel ako nerozlučný priateľ vašej domácnosti, môžete si ho aj objednať na http://www.agrokarpaty.sk

 

 

Súvisiace liečivé rastliny