Aj naše ratolesti sa môžu stať odborníkmi na liečivé rastliny

16. Apríl 2013

Aj naše ratolesti sa môžu stať odborníkmi na liečivé rastliny

Vedeli ste, že na Slovensku žil a pôsobil jeden odborník, ktorý sa celý život venoval výskumu liečivých rastlín a ich popularizácii?  Jeho najznámejším dielom je Atlas liečivých rastlín a lesných plodov, ktorý môžeme nájsť v každej štvrtej domácnosti. Jeho práce boli preložené do 11 jazykov, do sveta sa rozbehlo viac ako 1 milón publikácií.

Ten odborník sa volal sa Doc. Dr. PhMr. Jaroslav Kresánek CSc. a bol to náš starý otec. Sme hrdí na to, že môžeme pokračovať v jeho odkaze a priniesť všetkým dobrú správu:

Teraz sa odborníkom na liečivé rastliny môžete stať aj naše ratolesti.

A nielen to.

Sadenie byliniek v Bylinkovej škôlke

Liečivé rastliny nám prinášajú oveľa viac radosti. Môžeme si z nich vlastnoručne vyrobiť bylinkové mydlo, založiť si vlastný herbár či prilepšiť kávu alebo horúcu čokoládu liečivými Bylinkami lásky. Liečivými rastlinami si môžeme zveľadiť aj predzáhradku či balkón.

Tak ako rastlinky začínajú rásť od semienka, aj my v Dr. Kresánek deťom začíname od najmladších. Po seriáli Bylinková škôlka prinášame našim školákom projekt metodickej príručky pre základné školy s názvom Byl-IN-ka. Deti si takto budú môcť hravou formou osvojiť základné poznatky o liečivých rastlinách a vyskúšať si, čo všetko s nimi dokážu.

Súčasťou projektov Dr. Kresánek deťom  je vytvorenie siete náučných Liečivých záhrad v rôznych kútoch Slovenska, kde budú deti môcť konfrontovať svoje vedomosti s realitou. Momentálne rozbiehame takéto záhrady tri: v Čelovciach pri Veľkom Krtíši, v Rajeckých Tepliciach pri Žiline a vo Vištuku medzi Trnavou a Bratislavou.

Preto ak máte tip na Liečivú záhradu vo vašom okolí, dajte nám vedieť, radi ho podporíme.

Liečivá farma Dr. Kresánka v Čelovciach

Keďže sme už dávno vkročili do digitálnej doby projekty Dr. Kresánek deťom budú podporené interaktívnou mapou s mobilnou aplikáciou pomocou ktorých, budú všetci môcť prispieť svojimi fotoúlovkami liečivých rastlín, lúk, sadov, parkov či záhrad. A to všetko on-lines presnými súradnicami.

A to ešte zďaleka nie je koniec.

Na tejto zázračnej mape, budeme môcť poukázať aj na zanedbané miesta a zákutia okolo nás, ktoré by sa dali takýmto spôsobom zveľadiť. Sami vieme, že ich nie je málo. Keď začneme o týchto výzvach hovoriť, veríme, že od myšlienky k realizácii potom už nebude ďaleko. Dr. Kresánek deťom urobí všetko preto, aby tomu tak bolo.

Na podporu aktivít Dr. Kresánek deťom sme doteraz venovali 500 Atlasov liečivých rastlín v hodnote vyše 18.000 eur. Celý výťažok z predaja publikácii ide na podporu týchto projektov. Atlasom liečivých rastlín odmeňujeme aj našich najaktívnejších darcovpodporovateľov.

Ak sa vám naše aktivity páčia, budeme radi, ak sa k nim pridáte aj Vy. Prispieť môžete nielen finančným darom, ale aj postrehom, radou či zorganizovaním dobrovoľníckej bylinkovej brigády. Pokiaľ to bude v našich možnostiach všetky Vaše aktivity radi podporíme. Pomôžete aj tým, že budete o nás hovoriť  a upozorníte na naše aktivity svoje okolie.

Ak máte záujem podporiť náš projekt priamo, môžete tak učiniť prostredníctvom finančného daru na účet občianskeho združenia Dr. Kresánek deťom: 2952881553/0200.

Pre darcov nad 10 eur máme pripravené aj bylinkové darčeky. Ak máte záujem aj o ne, finančné dary nezasielajte priamo na účet, ale nám napíšte na info@drkresanek.sk

K objednávkovým kontaktným údajom pripíšte do poznámky Heslo: DEŤOM a výšku daru.

Darcom 10 eúr a viac zašleme ako darček balík semienok Liečivej lúky

Darcom 50 eúr a viac pribalíme k semienkam Liečivej lúky aj náš Atlas liečivých rastlín s vlastnoručným podpisom autora.

Darčekovú zásielku Vám doručíme formou dobierky.

*do ramčeka počet Atlasov napíšte pro forma ľubovolné číslo (napr. 1). Tento údaj je potrebný na dokončenie objenávky. V prípade darovania ho nebudeme brať do úvahy.

Atlas liečivých rastlín a semienka liečivej lúky

Prihlásili sme sa do projektu Nadácie VUB, ktorá každý Váš dar zdvojnásobí. Ak budeme vybraní medzi 10 najúspešnejších, potom budeme vďaka Nadácii VUB dostávať od Vás dvakrát.  Držte nám palce. aby to vyšlo. ĎAKUJEME.

 Akékoľvek  Vaše návrhy, rady či pripomienky k aktivitám Dr.Kresánek deťom uvítame na našom maile: detom@dr-kresánek.sk  alebo na Facebookovej stránke (http://www.facebook.com/DrKresanek)

Kontakt: Dr.Kresánek deťom o.z., Sídlo: Čelovce 139, 991 41 Čelovce IČO/SID: 42002923, Bankové spojenie:  2952881553/0200