Kôpor voňavý

Anethum graveolens L.

Apiaceae (Mrkvovité), Umbelliferae (Okoličnaté)
Česky: Kopr vonný, Anglicky: Anet, Francúzsky: Aneth odorant, Nemecky: Garten Dill, Španielsky: Anat, Taliansky: Aneto, Maďarsky: Nehézsargú kapor
OBSAHUJE
4 recepty
Súvisiace edície: koreniny
Zberaná časť I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Anethi fructus Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona zber - plod Ikona zber - plod Ikona zber - plod Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa
Anethi herba Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona zber - vňať Ikona zber - vňať Ikona zber - vňať Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa Ikona - nezbiera sa
Legenda:Ikona plod plodIkona vňať vňať

Botanický popis

Jednoročná bylina vysoká 30-100 cm; byľ lysá, jemne ryhovaná, dutá, listy perovito strihané, nitkovité, kvety v okolíkoch bez obalov, malé, žlté, na dlhých stopkách. Plody sú stlačené nažky v dvojnažkách.

Ako korenina je dnes svetoznámy. Predmetom zberu sú plody (nesprávne označované ako semená) — Fructus (semen) anethi, získavané vytriasaním z odrezaných okolíkov, ktorých tretina je už zrelá, t. j. žltohnedá (júl—august). Zberá sa i vňať — Herba anethi, odrezávaná pred kvitnutím (jún—júl); suší sa rýchlo v tieni, najlepšie pri teplote 30—35 °C.

Výskyt

Rastlina pochádza z Ázie. K nám sa dostala z južnej Európy. Pestuje sa ako zelenina v záhradkách. Zriedka splanieva.